Läs inte bara Nya Testamentet utan samverka med den. Stryk under. Skriv egna tankar i kanten. Gör Nya testamentet till ditt eget.

Bibeln säger oss: låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt.(Rom 12:2)

Biografi

Apostel PAulus

Paulus född ca 3-10 e.Kr och död ca 64-65 e.Kr. Han  var en apostel och författare till många brev i Nya testamentet. Paulus, som var yngre än Jesus, föddes i Tarsus i nuvarande Turkiet.

Enligt Apostlagärningarna var Paulus född i Tarsos i Kilikien. Av födseln hade han romerskt medborgarskap. Hans föräldrar var judar av Benjamins stam och tillhörde den fariseiska riktningen (jämför fariséer). Som ung tycks han ha blivit lärjunge till Gamaliel d.ä. i Jerusalem. Paulus kom snart att i sin iver för Tora förfölja de kristna. Enligt Apostlagärningarna omvändes han under en resa till Damaskus:

Till sist fängslades han i Jerusalem. Det var det judiska Stora rådet som ville döma honom till döden.

Eftersom Paulus hade romerskt medborgarskap begärde han att få bli dömd i Rom. Där blev han avrättad år 64, förmodligen med svärd.

FAKTA OM BIBELN

Här nedan kan du få del av några fakta

Bibeln är egentligen inte bara en bok, utan en hel samling böcker. Namnet kommer av det grekiska ordet biblia, som betyder böcker.

Bibeln, kristendomens heliga skrift, består av Gamla testamentet och Nya testamentet. I Gamla testamentet kan man läsa om jordens skapelse och Israels folks tidiga historia, dess lagsamlingar, poesi och profetiska litteratur. Nya testamentet handlar om Jesu liv och de kristna den i Urkyrkans tid.

Bibelns delas in Bibelns 66 39 böcker i Gamla testamentet.
27 böcker i Nya testamentet

39 böcker i Gamla testamentet
17 historiska
5 poetiska
17 profetiska

4 evangelier
1 historisk
21 brev
1 profetisk

Bibeln är kristendomens heliga skrift, består av Gamla testamentet och Nya testamentet. I Gamla testamentet kan man läsa om jordens skapelse och Israels folks tidiga historia, dess lagsamlingar, poesi och profetiska litteratur. Nya testamentet handlar om Jesu liv och de kristna liv i Urkyrkans tid.

Vi menar inte att Bibeln har trillat ner från himlen som en färdigt bok. Böckerna i Bibeln har istället skrivits under lång process på mer än 1000 år, där minst ett 40-tal olika författare har varit involverade.

Bibeln är alltså ett  litterärt verk med en lång mänsklig och historisk tillkomsthistoria som omfattar tusentals år.

Bibeln är en uppenbarelse från Gud. Gud har valt att kommunicera språkligt med oss människor.

Bibeln är inspirerad av Gud. Det betyder att Gud har format och väglett författarna som har skrivit ner texterna.

Bibeln är sann och utan fel i allt vad den påstår. Detta följer av att Bibeln är inspirerad av Gud, som därmed backar upp innehållet. Exempelvis om Jesus säger att han är uppstånden så är det bevisat att han uppstod från de döda. Dels genom det han påstod och  de vittne som såg honom efter hans död och vittnade om hans uppståndelse.

VAD KAN MAN FÅ UT AV BIBELN

Vad man kan lära sig

Bibeln är det främsta vittnesbördet om att Gud verkar i historien och talar till människan på hennes villkor.
Bibeln är Guds ord och en kärleks- berättelsen mellan Gud, Israels folks och hela mänskligheten. Det finns historiska fakta, det finns sånger, dikter. Men framför allt Guds ord. Den gör oss svaret  på Guds existens och Guds syfte med Jesus och människan. Den berättar sällan hur. Men desto mera varför. Läs- Lär och be under tiden du läser.

Hur man ska leva

Det bästa man kan göra när man har läst och lärt sig av Bibeln är att leva ut det och bli en ”Ordets görare”.

Att leva ordet är att vara en “görare” av Guds ord – du och din smågrupp.
Under sex veckor vill vi uppmana dig att ta del av olika projekt och idéer nedan och rapportera tillbaka till din grupp eller att ni tillsammans i gruppen kan göra något.
Här kommer en lista med förslag över saker du kan göra.

Vad man kan göra

• Ring någon och berättat det du fått insikt om.
  • Erbjud någon hjälp i bön.
  • Var med i vår Facebook bön 20:22
  •  Titta på våra föreläsningar och våra gudstjänster.
  • Anteckna det du lärt dig
  • Lev ut det du lärt dig
KONTAKTA OSS GENOM ATT FYLLA I DETTA FORMULÄR:

BESÖK

Råsundavägen 76, 169 57 Solna

RING

Sekretesspolicy.

Ge en gåva

Vår kyrka bygger på många människor generositet och engagemang.