Hoppa till innehåll

Jesus, Jakobsbrevet, Bön och fasta

5 & 3

Under 5 dagar kommer vi att gå igenom Jakobsrevet och lyssna till korta betraktelser utifrån Jakobsrevet. Häng med på 5 dagar genom Jakobsbrevet och 3 dagar av bön och fasta.

Under 3 dagar 16-19 jan kommer vi att söka Herren inför 2024. Vår
kyrka kommer att vara öppen för bönesamlingar under två tillfällen under veckan mellan 11- 12 och 18-19

 

Dagens betraktelse

Om du inte hunnit läsa dagens kapitel är den väl värd att försöka få tag i och att läsa. Även om dagens betraktelse kommer att citera något från dagens kapitel ur Jakobsbrevet boken. välkommen att vara med !

15 januari

16 januari

17 januari

18 januari

Om Jakobs brev

   SKRIVET: Omkring år 45 e.Kr.

 TILL: Tolv stammar i förskingringen, judar bosatta utanför sitt hemland runt omkring i Romarriket.

 FRÅN: Okänd plats, troligtvis Jerusalem.

 FÖRFATTARE: Jakob, Jesu äldsta halvbror, se Gal 1:19.

Detta är det enda brevet i NT från Jakob. Namnet var ett populärt judiskt namn, två av de tolv apostlarna hette Jakob. Eftersom Johannes bror Jakob dödades ganska tidigt kan han inte ha skrivit detta brev, se Apg 12:1–2. Allt pekar på att det är Jesu äldste halvbror Jakob som är författaren, se Matt 13:55. Han behöver inte förklara vem han är, han var välkänd bland de första troende. Jesus växte upp i en stor familj med fyra bröder, som nämns vid namn, och minst två systrar, se Matt 13:55–56. Maria födde först Jesus, som kom till på ett övernaturligt sätt, se Luk 1:35Matt 1:18–20. Efter detta fick hon flera barn där Josef var far, se Matt 1:24–25. Sönerna hette Jakob, Josef, Simon och Judas, som också skrev ett brev – Judas brev. Utifrån ordningen de räknas upp var Jakob den äldste och Judas den yngste. Ingen av syskonen trodde på Jesus när han verkade på jorden, se Joh 7:5, men efter hans död och uppståndelse förändrades detta. En bidragande orsak kan vara att Jesus visade sig för Jakob, se 1 Kor 15:7. I det övre rummet fanns alla Jesu bröder med, se Apg 1:14. Jakob omnämns som den ledande i församlingen i Jerusalem, se Gal 2:9Apg 12:17. Enligt Josefus lät översteprästen stena honom till döds i Jerusalem 62 e.Kr.

 LÄSTID: ca 18 minuter

© 2024 Svenska Kärnbibeln

Bön och fastans kraft

Jesus talade om att det skulle komma en tid för hans lärjungar då de skulle fasta. Bön och fasta är en oerhörd kraft i den troendes liv. Kanske är du van vid att fasta eller så är du en av de många som aldrig har prövat. Vi vill ge dig möjligheten att under en tvåveckorsperiod gå in i bön och fasta tillsammans med oss !

Avstå något

Avstå något under fasteperioden som du i vanliga fall brukar göra. Använd gärna den tid som blir över till bön eller Bibelläsning.

Pröva på att helt avstå från mat

Pröva på att helt avstå från mat. För dig som är ovan kan du testa att fasta en halvdag. Avstå frukost-lunch, eller lunch-middag. För dig som är van vid fasta kan du pröva en eller flera dagar utan mat.

Du som fastar för första gången

Då vi vet att det kan vara första gången för flera av er tänker vi oss att man anpassar det efter sin förmåga, det man själv är bekväm med. Nedan följer en modell som du kan använda dig av:

Avstå något som du brukar äta

Avstå något som du brukar äta. Kanske en kaka på kaffet eller något annat speciellt som är en del av din kost. Varför inte två veckor utan sötsaker?

Till dig som fastar helt utan mat

Till dig som fastar helt utan mat vill vi påpeka vikten av att dricka ordentligt med vätska. Avstå inte heller från mat om du har allvarliga hälsoproblem. Om du fastar en längre period utan mat är det viktigt att du tänker på att börja äta försiktigt igen efter fastan. Ett tips för en längre fasta är att dricka lite buljong för att få i dig nödvändiga salter m.m. Lyssna till din kropp. Fastan är såklart alltid jobbig för kroppen, men om du upplever att du får hälsoproblem ska du genast avbryta din fasta.