Jesus, Jakobsbrevet, Bön och fasta

5 & 3

Under 5 dagar kommer vi att gå igenom Jakobsrevet och lyssna till korta betraktelser utifrån Jakobsrevet. Häng med på 5 dagar genom Jakobsbrevet och 3 dagar av bön och fasta.

Under 3 dagar 16-19 jan kommer vi att söka Herren inför 2024. Vår
kyrka kommer att vara öppen för bönesamlingar under två tillfällen under veckan mellan 11- 12 och 18-19

Dagens betraktelse

Om du inte hunnit läsa dagens kapitel är den väl värd att försöka få tag i och att läsa. Även om dagens betraktelse kommer att citera något från dagens kapitel ur Jakobsbrevet boken. välkommen att vara med !

Om Jakobs brev

SKRIVET: Omkring år 45 e.Kr.

TILL: Tolv stammar i förskingringen, judar bosatta utanför sitt hemland runt omkring i Romarriket.

FRÅN: Okänd plats, troligtvis Jerusalem.

FÖRFATTARE: Jakob, Jesu äldsta halvbror, se Gal 1:19.

Detta är det enda brevet i NT från Jakob. Namnet var ett populärt judiskt namn, två av de tolv apostlarna hette Jakob. Eftersom Johannes bror Jakob dödades ganska tidigt kan han inte ha skrivit detta brev, se Apg 12:1–2. Allt pekar på att det är Jesu äldste halvbror Jakob som är författaren, se Matt 13:55. Han behöver inte förklara vem han är, han var välkänd bland de första troende. Jesus växte upp i en stor familj med fyra bröder, som nämns vid namn, och minst två systrar, se Matt 13:55–56. Maria födde först Jesus, som kom till på ett övernaturligt sätt, se Luk 1:35Matt 1:18–20. Efter detta fick hon flera barn där Josef var far, se Matt 1:24–25. Sönerna hette Jakob, Josef, Simon och Judas, som också skrev ett brev – Judas brev. Utifrån ordningen de räknas upp var Jakob den äldste och Judas den yngste. Ingen av syskonen trodde på Jesus när han verkade på jorden, se Joh 7:5, men efter hans död och uppståndelse förändrades detta. En bidragande orsak kan vara att Jesus visade sig för Jakob, se 1 Kor 15:7. I det övre rummet fanns alla Jesu bröder med, se Apg 1:14. Jakob omnämns som den ledande i församlingen i Jerusalem, se Gal 2:9Apg 12:17. Enligt Josefus lät översteprästen stena honom till döds i Jerusalem 62 e.Kr.

LÄSTID: ca 18 minuter